800 læs jord og en sten på 6 tons
I museumshaven ved Ringkøbing Museum ligger der en sten. En stor sten. Faktisk en kæmpe stor sten! Ikke mindre en 6 tons vejer den. Stenen er en Genforeningssten, men det vil du kun vide, hvis du kender dens historie. For som den ligger der i haven er den nemlig ikke andet end det - en sten.
I forbindelse med Genforeningen i 1920 blev det i Ringkøbing, ligesom i mange andre danske byer, besluttet at man skulle markere udvidelsen af Danmark med et mindesmærke. En række af byens foreninger, der skulle planlægge hvorledes fejringen af Genforeningen skulle ske, blev enige om at man ved frivillige bidrag skulle rejse en stendysse på en kæmpe høj ved den nordlige indkørsel til byen.
Og på en plads ved I.C. Christensen Allé ved Nygade blev der rejst en kunstig jordhøj, der var kørt sammen af ikke mindre en 800 læs jord!
Men en sten skulle der også til. Faktisk fire sten, da man ville skabe en stendysse. Men det var overlæggeren der skabte problemer. Først var man i Thorsted, hvor en sten, som gårdejer Kr. Kristensen havde tilbudt gratis, lå. Stenen var som sådan udemærket til formålet, men lå for langt inde på heden, så det ville blive for dyrt og for besværligt at flytte den.
I stedet gik turen til Muldbjerg, hvor gårdejer Andreas Sand under markarbejdet var stødt på en meget stor sten!
Den 6 tons store sten blev godkendt, og arbejdet med at få den flyttet gik i gang.
Først skulle den op af sit hul - til det blev en kran brugt, denne placerede også stenen på en blokvogn. Stenen kunne så rulles på skinner ca. 1 km. til landevejen ved Muldbjerg-Hee, hvor en stor lastbil ventede på den.
Stenen kom til Ringkøbing i 1921.