Broen og havnen på Bork Vikingehavn
Selve havneanlægget består af en anløbsbro. Broen er 40 m lang, og er bygget af kløvet eg, tilpasset med økse - retøkse og skarøkse. Broen og dens fastgørelse mod land er inspireret af et fund fra Nybro, ca. 25 km sydøst for Bork Vikingehavn. Her har man udgravet en ca. 50 m lang befæstet kørevej, der også inkluderer en lille bro over en bæk. Anlægget er opført i den tidligste vikingetid. Det synes at have forbundet Nymindegab med Varde, der lå ved den vestjyske hærvej (nu hovedvej A 11).
Gere og Freke
Gere og Freke er Bork Vikingehavns to færøbåde. "Gere" er hunkøn og betyder spids, spydig og gold jord. "Freke" er hankøn og betyder fræk, flabet og frugtbar. Det er også navnene på Odins to ulve. De skræmmer dem, der kommer i audiens hos Odin og æder al den mad, der bliver serveret for ham, for Odin selv indtager kun vin som næring. Gere og Freke er traditionelle færøske fiskerbåde af tribækker-typen. De blev brugt til at pilke på Atlanterhavet. Bådtypen stammer fra tidlig middelalder og bruges stadig på Færøerne til kaproning den dag i dag.
- Besætning: 2-5 mand
- Materiale: træ – lærk på eg
- Længde: 17 fod
- Bredde: 4½ fod
- Dybgang: 1 fod
- Sejl: råsejl, 5 m2
- Antal årer: 2 par
- Fart for sejl: 6 knob
- Fart for årer: 4 knob
- Søsat: år 1999
Byrjargol
Byrjagold er old-dansk og betyder rigtig god medvind. Byrjagol er en rekonstruktion af Gokstadsskibet, som blev fundet ved en udgravning i Norge ved Gokstad. Skibet er det største af 3 chalup-både, der blev fundet i det store skib og er dateret til 895 AD. Original skibet bærer navnet ”Gokstad 6 – æringer” og er bygget i eg på eg. På originalen er der i skibets agterende ”udeladt” et sæt åregafler og det kan tolkes, som at dette var stormandens siddeplads. Vi har tilføjet det ”manglende” sæt åregafler på vores skib, da vi har behov for den ekstra muskelkraft i det blæsende Vestjylland. Originalen er beregnet til de dybe, norske fjorde.
- Besætning: 5-9 mand
- Materiale: træ – lærk på eg
- Længde: 30 fod
- Bredde: 5½ fod
- Dybgang: 1½ fod
- Sejl: råsejl, 16 m2
- Antal årer: 4 par
- Fart for sejl: 10 knob
- Fart for årer: 4-5 knob
- Søsat: år 1994
Ravnunge Bork
Ravnunge har sit navn, efter en runeinskription fundet på kirkegården ved Læborg kirke. Inskriptionen lyder sådan: "Ravneunge-Tue huggede disse runer efter Thyre sin dronning". Originalskibet er fundet i ”Peberrenden” ved Skuldelev i Roskilde fjord. Her var 5 skibe sænket for at spærre sejladsen til Roskilde, formentlig på grund af en trussel fra Norge. Originalskibet bærer navnet Skuldelev nr. 6,og er bygget ved Sognefjord i Norge i1030 AD. Det høje antal årer indikerer, at der ikke er tale om en færge eller et fiskeskib. Et godt bud, på hvad skibet kunne være brugt til, er, som hvalfanger-skib. På et tidspunkt bliver skibets ræling (sider) forhøjet, og skibet bliver herefter brugt som fragtskib (”Ravnunge” er den første variation uden forhøjet rælling.).
- Besætning: 7-16 mand
- Materiale: træ – fyr på eg
- Længde: 38 fod
- Bredde: 8 fod
- Dybgang: 2 fod
- Sejl: råsejl, 27 m2
- Antal årer: 7 par
- Fart for sejl: 8 knob
- Fart for årer: 4 knob
- Søsat: år 2007
Havørn
Havørn er en rekonstruktion af et skib fra udgravningen i Norge ved Gokstad. Skibet er 72 fod lang, har 16 årepar, kan have ca. 35 mand i besætningen og er dateret til 895 AD. Originalskibet bærer navnet ”Gokstadsskibet” og er bygget i eg på eg. Originalskibet har været anvendt som gravskib. I graven er der blandt andet også fundet løftinger (skibstelte), en hestevogn, en kane, et spillebræt, en stol og diverse husgeråd. Gravfundet er så rigt og flot udstyret, at det kan have været grav for en dronning, der har været bosat i Kattegat-regionen.
Vores "Havørn" er 2/3 størrelse af Gokstadsskibet. Derfor er der blevet for få årer til, at den er et langskib, selv om den har skrogfomen, der kendetegner langskibet. Det stolte skib har oplevet en del i sin levetid: Det har taget turen til Færøerne, hvor det forliste ud for Thorshavn. Senere gik turen ad de russiske floder helt til Sortehavet, og nu nyder Havørnen et velfortjent otium på Bork Vikingehavn.
- Besætning 12 - 20 mand
- Materiale: træ – eg på eg
- Længde: 48 fod
- Bredde:11 fod
- Dybgang: 2½ fod
- Sejl: råsejl, 103 m2
- Antal årer: 9 par
- Fart for sejl: 14 knob
- Fart for årer: 4-5 knob
- Søsat: år 1984