Bundsbæk Naturpark
Gå en tur ad træbroen i Bundsbæk Naturpark, der er et enestående naturområde. Se de vilde orkideer og firben der soler sig på træbroen. Hør fuglestemmer og summende insekter i pilekrattet.
Forår/sommer:
Orkideer i Bundsbæk Naturpark
Nyd også smukke, eksotiske og sjældne orkideer i Naturparken. Orkideer er kendt for de ofte meget smukke blomster og hvis man studerer de danske orkideer (også kaldt gøgeurter) lidt nærmere, er både form og farve ganske spændende og nogle af dem kan sagtens måle sig med de eksotiske arter. Der findes 5 arter af orkideer i Bundsbæk Naturpark og lige nu blomstrer plettet gøgeurt.Hvert år registreres antallet af gøgeurter i Bundsbæk Naturpark. Tage Madsen og Jan Kjeld Hansen, to meget botanisk interesseret, har tidligere været ude og tælle, og har fundet hele 1276 plettet gøgeurt og 20 kødfarvet gøgeurt!
Gøgeurten
Plettet Gøgeurt er en spinkel til robust plante, som bliver fra 15 til 50 cm høj. Den får fra 4 til 10 blade som er oprette til udstående, og forholdsvis smalle. Bladene når kun sjældent op over blomsterakset. På oversiden af bladene er der for det meste pletter, men planter med uplettede blade er ikke ualmindelige. På undersiden er bladene grågrønne. Blomsterfarven er fra næsten hvide over rosa til purpur, med purpurfarvede sløjfemønster og prikker.
Plettet Gøgeurt blomstrer fra juni til midten af juli, og er Rødlistet og fredet i Danmark. Derudover er den almindelig i græssede områder: overdrev, enge, heder og moser. Den er knyttet til lysåbne voksesteder med vedvarende, fugtig bund og lavt indhold af næringsstoffer.
Gøgeurt som potensmiddel
Botanikerne har opdelt gøgeurterne i to slægter, Orchis og Dactylorhiza; den sidste nævnte betyder »fingerrod« efter denne slægts hånddelte eller fingerdelte rodknolde og det botaniske navn Orchis er det græske ord for testikel. Slægten Orchis har to kugleformede, ovale eller ægformede rodknolde.
Gøgeurternes testikelformede rodknolde er i ældre tid blevet anvendt som elskovsmidde. Man behandlede med planter efter signaturlæren, som var ideen om, at Gud havde lagt synlige tegn i planterne for at vejlede menneskene i hvilke sygdomme de kunne kurere, dvs. planterne lignede de organer som de havde effekt på, f.eks. lungeurt mod lungesygdomme (bladene ligner lungevæv), vorterod mod vorter og hæmorider (pga. af de vortelignende rodknolde) osv.
Der er fri adgang i Bundsbæk Naturpark.