Historien om Bundsbæk Mølle - det lokale omdrejningspunkt
Bundsbæk Mølle er opført i 1640 og har indtil 1. verdenskrig malet mel for befolkningen i de omkringliggende sogne. Brand, hundegalskab og en vandflod præger den gamle mølles historie, og det er gåpåmod og opfindsomhed, som gør, at møllehjulet på Bundsbæk Mølle stadig drejer i dag.
Bundsbæk Mølle som omdrejningspunkt
Bundsbæk Mølle er opført omkring 1640 af herremanden Henrik Lange til Dejbjerglund. Op igennem 1700-tallet kommer mange bønder fra de omkringliggende sogne til Bundsbæk Mølle, for at få malet deres korn til mel. Mens mølleren maler melet, venter bønderne i møllestuen, og på travle dage må det have været et godt sted, at høre den sidste nye sladder. Efter statsbankerotten (1813) får de fattige i Dejbjerg og Hanning, bl.a. rakkerne, udleveret mel som fattighjælp på Bundsbæk Mølle.
Den gamle mølle ændrer sig
I midten af 1800-tallet æder flammerne hele møllegården ved Bundsbæk Mølle, i en altødelæggende brand. Enken Ane Kirstine får dog bygget gården op igen - på gavlen kan vi læse årstallet 1843. Herefter tjener møllerne på Bundsbæk Mølle igen gode penge, men i 1882 sælger ejeren, Niels Iversen, alligevel vandmøllen med land fra. Omkring 1914 må også den gamle møllestue lade livet til fordel for et pigekammer og en aftægtslejlighed.
Nye tider, nye indtjeninger
I 1915 skyller en vandflod en stor del af mølledammens dæmning væk. Bundsbæk Mølle mister de fleste af sine kunder, men mølleren, Andreas Jensen, får repareret digerne. Under 1. verdenskrig kan han tjene til livets ophold ved at sælge benmel til omegnens bønder. Efter krigen installerer han en dynamo i møllen, så han kan levere elektricitet til naboerne. En ordning der varer til 1948. Det var også en ordning, som sikrede ham en invitation til alle egnens fester - så var man nemlig sikker på at have strøm hele aftenen.
Bundsbæk Mølle som museum
1975: Skjern Museum overtager Bundsbæk Mølle.
1977: Hovedbygningen bliver fredet. En grundig restaurering går i gang, og det nuværende stuehus med bryggers og den store bageovn bliver bygget. Også de gamle avlsbygninger får en omgang.
1978: Møllehjulet drejer og Bundsbæk Mølle kan atter male mel. Bundsbæk Mølle er således den eneste fungerende vandmølle på Vestkysten mellem Varde og Struer.
1991: En lille landsbysmedje bliver anlagt ved Bundsbæk Mølle, hvor smedene viser den levende historie og arbejdet med essen.
1993: Stue- og møllehuset bliver omfattende restaureret, og Bundsbæk Mølle afspejler stilen fra omkring århundredeskiftet.