Om Bundsbæk Mølle
Bundsbæk Mølle er opført omkring 1640, og op igennem 1700-tallet kom der mange fra de omkringliggende sogne, for at få malet mel. I starten af 1800-tallet blev der uddelt fattighjælp fra møllen, og det var ofte til de udstødte rakkere fra Bjørnemosen bag møllen. I starten af 1840’erne brændte møllen, men den blev bygget op igen i 1843.
I trange tider var det svært at få møllen til at give overskud. Under Første Verdenskrig opstillede mølleren et benknuseri på møllen og solgte benmel til bønderne, der opdyrkede heden. Under Anden Verdenskrig installerede mølleren en dynamo, så han kunne levere elektricitet.
Rakkernes historie
Et eller andet sted skulle de jo bo, men ingen ville have dem. Så rakkernes fattige hus blev bygget på grænsen mellem tre sogne eller gemt væk ude i Bjørnemosen bag ved Bundsbæk Mølle. Rakkerne var et udstødt folkefærd, der blev betragtet som urene, og de udførte det arbejde, som andre ikke ville gøre. Det kunne være som bødlens hjælper, latrintømning, og flåning af selvdøde dyr. Har du lyst til at høre mere om rakkerne, så se udstillingen på Bundsbæk Mølle eller tag med naturvejlederne på rakkertur.
Læs mere om Rakkerne
Der sker i løbet af hele året mange forskellige aktiviteter. Du kan få et overblik her "Det Sker" på Bundsbæk Mølle