I et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Museum, Vestjysk Gymnasium Tarm og Ringkøbing Fjord Turisme har 2.Y brugt HistoriskAtlas.dk som platform til fortællinger i landskabet.
Forløbet, der er har været en del af 2.Y’s dansk- og historieundervisning, er blevet til 11 digitale fortællinger, som alle kan ses på HistoriskAtlas.dk (borgerlaget).
I løbet af ugen har 2.Y været på en inspirationsekskursion i nærområdet, hvor klassen blev præsenteret for forskellige fortællinger knyttet til natur- og kulturlandskaber, stednavnes oprindelse og betydning, personhistorier, mindesmærker, bygninger, industrialisering, kulturmiljøer og meget, meget mere. Oplæggene som klassen blevet introduceret for gik på, hvilke typer af historier de selv kunne gribe fat i. Gennem Cooperativ Learning-metoder blev det drøftet, hvordan fortællinger kan være med til at skabe merværdi i landskabet. Den eksisterende formidling blev også diskuteret.
Ringkøbing Fjord Turisme gennemgik om tirsdagen, hvordan man formidler og hvad klassen skulle være særligt opmærksom på i forbindelse med deres fortællinger - der blev også fortalt hvilke forventninger turismeerhvervet ville have til deres produkters kvalitet.
Derefter valgte 2.Y hvilke fortællinger i deres nærområde, de selv synes var interessante at arbejde med og formidle som ung til andre unge.
Klassens fortællinger, kan ses på HistoriskAtlas.dk (borgerlaget).
Det blev til 11 fortællinger:
Tarm:
- Hattemagerhuset
- Englændergravene (2 forskellige grupper)
- På sporet af modstandsbevægelsen i Tarm
Skjern:
- Skjern Vindmølle
- Reberbanen
- Vækkelsen/die Glaubenserweckung 1897
- En erindring fra 2. Verdens Krig
Lem St.:
Dejbjerg:
- Rakkerne i Dejbjergområdet
Herborg:
- Historien bag Skjern-Videbæk jernbanen