Danske museer og historiske oplevelsescenter tilbyder og formidler alt det, som DR´s serie ”Historien om Danmark” ikke kan få med i sit afsnit om vikingerne.
Vikinger er populære som aldrig før. På søndag fortæller DR om vikingernes liv og færden i serien ”Historien om Danmark”. Rundt omkring i landet formidler museer og historiske oplevelsescentre med stor succes både de originale fund og i særdeleshed autentisk levendegørelse af vikinger.
Lige nu gør flere af dem klar til at åbne sæsonen og formidle alt det, som Lars Mikkelsen og DR ikke kunne få med. Det er lugten af bålrøg og smagen af vikingemad. Det er følelsen af at stå ansigt til ansigt med vikingernes skatte, og det er den personlige oplevelse at tale med en næsten ægte viking, som viser, hvordan man smeder en kniv, kæmper med sværd og væver uld til tøj.
Tilsammen tager de over, hvor DR slipper, forklarer direktør for Sydvestjyske Museer Flemming Just, som repræsenterer netværket MADE BY VIKINGS. Det er en sammenslutning af 16 museer og historiske oplevelsescentre, som formidler vikinger i Danmark.
- Sammen arbejder vi på at udbrede kendskabet til de mange muligheder, der er for at opleve vikingerne helt tæt på, siger Flemming Just, og opfordrer danskerne til at komme ud og møde vikingerne.
Skatte og skumsprøjt
Nationalmuseet, Kroppedal Museum, Museet ved Lindholm Høje og Lejre Museum udstiller vikingernes gyldne skatte og viser fund, der fortæller om vikingernes dagligliv og handel, trælle og aristokrati. Danmarks Borgcenter viser særudstillingen ”Vikingernes Metropol” om den store og internationale handelsbyen Hedeby. På Kongernes Jelling fortæller de historien om Harald Blåtand, kongerigets fødsel og de danske vikingekonger med nye spændende digitale virkemidler.
På de imponerende ringborge Aggersborg, Fyrkat og Trelleborg kan man få fornemmelsen af vikingernes kamp og krigsteknik på præcis de steder, hvor Harald Blåtand for 1000 år siden opførte borgene. Til sommer er det muligt at følge udgravningerne på den senest tilkomne vikingeborg, Borgring ved Køge, hvor arkæologer er på jagt efter ny viden om datidens kongemagt og krigernes dagligdag.
Og er man til saltvand og skumsprøjt fortæller Vikingeskibsmuseet i Roskilde alt, hvad der er værd at vide om vikingernes sejlskibe. Havneanlægget byder velkommen, og man kan booke sig en sejltur med et af museets mange rekonstruerede vikingeskibe. Et autentisk vikingeskib møder man også på Vikingemuseet Ladby, hvor vikingehøvdingens skib ligger smukt bevaret i gravkammeret under den store gravhøj.
Vikinger i kød og blod
For mange af disse museers gæster er det mest fascinerende at møde de autentiske vikinger i levende live. Det kan man i Sagnlandet Lejre som via vikingemarked og stridigheder på tinget formidler datidens retsystem og handelsliv. På Trelleborg mødes mange af landets vikingekrigere, når borgen inviterer til vikingefestival eller i Ribe, hvor Ribe VikingeCenter sammen med Museet Ribes Vikinger indbyder til internationalt forårsmarked. I samme område Bork Vikingehavn på en vestjysk havn og markedsplads, hvor både krigere, handelsmænd og håndværkere mødes. Her får du og familien en oplevelse ud over det sædvanlige, idet man via sanser, fortælling og oplevelser lære og husker vikingetiden også når museumsbesøget er slut.
Bork Vikingehavn er en del af DR´s afsnit om vikinger, hvor flere af museets huse, offerpladsen og ikke mindst de levende vikinger deltog som en aktiv del af optagelserne.
På Bork Vikingehavn ønsker vi at give en bred og spændende oplevelse af vikingetiden, fortæller Louise Schelde Jensen, daglig leder af Bork Vikingehavn. Hendes arbejdstøj er bl.a. særk, selekjole og vikingesmykker. Varmt og godt arbejdstøj, som hun og de ansatte tager på, når de formidler vikingernes dagligliv til museets mange danske og udenlandske besøgende.
- Fordi vi kan vise flere aspekter af vikingetiden bliver det for gæsterne også mere vedkommende. De kan opleve de gamle håndværk og de rekonstruerede bygninger enten på egen hånd eller på en rundvisning med én af vikinge guiderne. Museet har bl.a. bygget trækirke, skibsnaust, langhus, og forventer i 2017 at blive færdig med en ny flot vandmølle, efter arkæologiske fund her fra Vestjylland.
Børn kan lege på vikingernes legeplads, og der er i perioder også mulighed for at støbe tin eller skyde med bue og pil. Af udstillinger kan vi fremhæve vores ”Fra får til fyrste”, som er en udstilling om vikingernes gravfund, tekstile håndværk og datidens dragter og mode. Hvordan skabte vikingerne deres farverige dragter i en tid før tøjbutikker, symaskiner og stof i metermål? Her fortælles historien om, hvordan vikingerne kartede uld, vævede stof og farvede deres stoffer med forskellige planter. Men vi nøjes ikke kun med at fortælle og vise. Her kan du også som gæst lægge dig i en vikingegrav. Gæsterne kan altså hos os opleve vikingetiden med alle sanser” fortsætter en begejstret Louise Schelde Jensen.
Det er netop den helstøbte oplevelse, hvor man mærker vikingetiden på egen krop, som DR ikke får med på fjernsyn - og præcis derfor er et museum som Bork Vikingehavn et besøg værd.
Hele påsken (undtagen lørdag) er der på Bork Vikingehavn fuld fart på levendegørelsen, og 13. - 14. april kan opleves det traditionsrige arrangement ”Vikingerne Vågner” - to dage med fuld fart på vikingetiden. Bork har flere skiftende arrangementer og aktiviteter fordelt over hele året - få et overblik på www.levendehistorie.dk
For yderligere kommentarer og interview kontakt
Flemming Just, direktør Sydvestjyske Museer
Tlf.: 2935 8512. E-mail: fju@sydvestjyskemuseer.dk
Sanne Jakobsen, kommunikationsansvarlig Museum Sydøstdanmark
Tlf.: 6074 9772. E-mail: sj@museerne.dk
Louise Shelde Jensen, leder af Bork Vikingehavn
Tlf.: 5059 0615 . E-mail: lsj@levendehistorie.dk
Fakta:
De danske vikingemuseer og historiske oplevelsescentre, som formidler vikingetiden er gået sammen i netværket MADE BY VIKINGS.
MADE BY VIKINGS – Det sker:
Bork Vikingehavn: Vær med når "Vikingerne Vågner" 13. – 14. april, Kriger og kampdage 25.-26. maj, Nordisk vikingekogetræf 3-6. juni, Vikingemarked 12.-13. august, Lokesaften 20. oktober.
Danmarks Borgcenter: VIKINGERNES METROPOL - særudstilling med unikke genstande fra handelsbyen Hedeby Kongernes Jelling: Er du i familie med Gorm Gamle. Så tag til Kong Gorms store familietræf 20.maj
Kroppedal Museum: Mød vikingebro på Skovens dag 7. maj ved Naturcenter Herstedhøje
Lejre Museum: Myter, Sagn og Fakta. Skjoldeungeslægten og Gl. Lejres betydning i vikingetiden.
Lindholm Høje Museet: Besøg gravpladsen og udstillingen. Den 11.-14. april vises forskellige film om vikingerne
Museet Ribes Vikinger: Fra midt i juni vises udstilling om livet i Kina og venskabsbyen Suzhou i samme periode som den danske vikingetid
Nationalmuseet: Historisk morgen 21. april kl. 8.30-9.30: Kæmp dig gennem vikingetiden
Ribe VikingeCenter: Internationalt Vikingemarked 24. april – 30. april
Sagnlandet Lejre: Mød vikingerne på markedspladsen og hør dramatiske fortællinger hver weekend i maj
Trelleborg: Mød vikingekrigeren og hør, hvordan Harald Blåtands vikingeborg blev angrebet
Vesthimmerlands Museum: Udstillingen ved Aggersborg er åben hver dag fra kl. 8.00 – 21.00. Den 12. april kl. 17.00 er der gratis rundvisning
Vikingeborgen Borgring: Forskningschef Jens Ulriksen fortæller om Borgring 18. april kl. 19 på Køge Bibliotek. Følg med i de arkæologiske udgravninger fra 1. juni
Vikingecenter Fyrkat: Åbent dagligt fra 1. maj. Den 13.-17. april besøger bronzestøberen Ken Ravn Vikingegården med udstilling og arbejdende værksted
Vikingemuseet Ladby: Store Bededagsaften. 11. maj kl. 16-20 søsættes vikingeskibet LadbydragenVikingeskibsmuseet i Roskilde: Daglige sejladser i traditionelle nordiske træbåde den 1. maj
Se mere om samarbejdet på: www.visitviking.dk