Museerne i Varde og Ringkøbing-Skjern Kommuner kommer her med nyt fra museumsfronten i form af årbogen ”opdatering 2015” med hele 23 artikler, der spænder meget vidt.
Det var egentlig målet, at denne årbog skulle være lidt mindre end sidste års årbog, fordi der fra forskellig side er kommet kommentarer til de seneste årbøgers tykkelse og vægt: Nogle har ment, at nu må den ihvetfald ikke blive større, for så bliver den uhåndterlig. Og andre, der har brug for sende årbogen med posten, har ytret, at med den vægt, er det efterhånden en bekostelig affære at putte den i postkassen. Men præcis som med vi mennesker, er slankekure lettere at beslutte end at gennemføre. Så derfor er denne årbog lidt større end sidste års – på trods af de gode hensigter… Men når nu der produceres så meget ny viden i løbet af et år, og når nu der er så mange dygtige medarbejdere, der har lyst til at formidle den viden, så skulle man da også være et skarn, om ikke man lod dem trykke.
For årbogens formål er, at give et billede af bredden i det arbejde, der foregår på de to museer. Og den bredde er stor. Alene i denne årbog når vi fra paven i Rom til rakkerne i Vestjylland. Og tidsmæssigt fra stenalder til nutid.
Aktuelle historier om Anden Verdenskrig fylder en del i denne årbog. Der er således hele to artikler, der tager afsæt i filmen ”Under Sandet”: Først en historikers bud på den filmiske og historiske virkelighed, men billeder ”bag kulissen” i filmoptagelserne, dernæst en længere artikel om selve minerydningen. Men der er også artikler om Hitlers V1- og V2-raketter, om bombeflyene over Vestjylland og om De Hvide Busser. De to sidstnævnte har relation til udstillinger: Bombeflyene over Vestjylland er emnet for en stor udstilling på Ringkøbing Museum; De Hvide Busser er emnet for en stor udstilling på Nationalmuseet, og artiklen fortæller en vestjysk vinkel på denne historie.
Der er også denne gang artikler med et arkitektonisk/kulturhistorisk fokus, nemlig en artikel om Ringkøbing Torv og hele to artikler, der knytter sig til herregården Søviggård. Til formidling og forandring knytter sig en artikel om en cykeltur rundt om Ringkøbing Fjord, en artikel om det nye museum ved Tirpitz og en artikel om museernes udvikling.
De arkæologiske artikler i år handler om: Den vestligste dysse i Danmark; Jernalderofringerne i Dejbjerg Præstegårdsmose; De store udgravninger ved Broeng og Kjelst; Udgravningen af skelletter på Torvet i Varde; Fundet af et paveligt segl på en mark ved Hodde og endelig undersøgelserne forud for etablering af det 53 kilometer lange landkabel, der skal føre strøm fra havvindmøllerne på Horns Rev 3. Og naturligvis er der også den årlige oversigt over, hvad og hvor der i øvrigt er lavet udgravninger i de to kommuner. Fra den arkæologiske formidling er der en artikel om et modeshow med jernalderdragter på Nymindegab Museum.
Årbogen kan købes på museerne.