Hvordan smeder man på en gammel esse? Hvilke materialer kan man sy en jernalderdragt af? Hvordan formidler man historien, så den fanger publikum? Spørgsmål som disse har mere end 600 frivillige fået svar på takket være FrivillighedsAkademiet, som er startet af Ringkøbing-Skjern Museum og Ringkøbing-Skjern Kommune. Det har nu eksisteret i fem år, og FrivillighedsAkademiet gør derfor status med en konference om kulturarvens frivillige d. 19. august. Programmet byder på både danske og udenlandske talere, og der er gratis deltagelse for alle interesserede.
Kulturarven bevares og formidles af tusindvis af frivillige i hele Danmark
Tusindvis af frivillige hjælper de danske museer med at bevare vores fælles kulturarv. Ved at engagere sig i lokalarkiver og slægtsforskning, svinge detektoren over mark og enge, vedligeholde veterantraktorer og gamle bygninger eller trække i vikingetøjet for at byde gæsterne indenfor i langhuset…. Der findes utallige måder, hvorpå de frivilliges indsats er uundværlig i bevaringen af den danske kulturarv.
Konference om de oversete frivillige?
Men måske er kulturarvens frivillige en lidt overset gruppe af frivillige? Frivillige indenfor socialt arbejde og sportsforeninger anerkendes ofte af både politikere og den brede befolkning. Men det engagement som kulturarvens frivillige bidrager med ved de danske museer kommer sjældent i mediernes søgelys. Konferencens formål er derfor at undersøge, hvordan vi bliver endnu bedre til at bakke op om, motivere og honorere kulturarvens frivillige.
Inspiration fra Storbritannien og Sverige
Konferencens talerække udgøres af museumsmedarbejdere, der er ansvarlige for at koordinere de frivilliges indsats på museer i både Danmark og Sverige samt i England, hvor man har en stolt tradition for at arbejde professionelt med frivillighed i kulturarven. Det fulde program kan ses her (1Mb).
FrivillighedsAkademiet får nyt fokus fremover
Efter de første fem år er den første fase af FrivillighedsAkademiet overstået. Et nyt fokus står nu for døren. Den nye skolereforms ønske om “den åbne skole” lægger op til, at mange flere elever skal ud af klasselokalet for at erfare og opleve den levende historie på egen krop. Derfor er FrivillighedsAkademiets nye fokus at opkvalificere de frivillige til at kunne indgå i de kulturhistoriske museers skoletjeneste.
Praktisk information
Dato: Onsdag d. 19. august kl. 9-17
Sted: Bundsbæk Møllegård, Bundsbækvej 25, Dejbjerg, 6900 Skjern
Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmeldig dig her.
Læs mere om FrivillighedsAkademiet.