Den blå anemone er sprunget ud i parken ved Kaj Munks Præstegård - foråret er kommet, og med det de traditionelle arrangementer på den gamle præstegård i Vedersø. For som altid er foråret lig med festlige stunder på Kaj Munks Præstegård, allerede dagen før Palmesøndag inviterer Vennekredsen til forårsarrangement, i år skal vi også fejrer Dannebrogs 800-års jubilæum, ligesom vi som altid sætter lys i vinduerne og mindes befrielsesdagen.
Vennekredsen for Kaj Munks Præstegårds Forårsarrangement
Påsken var selvfølgelig noget der blev fejret på præstegården i Vedersø, og Palmesøndag i 1925 stod Kaj Munk på prædikestolen i Vedersø Kirke og talte til sine sognebørn: “Jesu Indtog i Jerusalem — det fejrer vi Palmesøndag til Minde om, Jesu Indtog i Jerusalem, Kongens Komme til sin Hovedstad…” Lørdag den 13. april, dagen før Palmesøndag, kan I være med, når Vennekredsen for Kaj Munks Præstegårds afholder deres forårsarrangement. Dagen starter i Kaj Munks egen kirke, Vedersø Kirke, med en morgenandagt. Herefter går turen til den gamle præstegård i Vedersø. På Kaj Munks Præstegård er der foredrag ved Herdis Hansen, Hvide Sande Hospice og medlem af Etisk råd
I kan læse mere om dagen her
Mindedage, mærkedage og hverdage
2019 er noget særligt på Kaj Munks Præstegård, da det i år er 75 år siden modstandsmanden blev dræbt. Men det er ikke kun derfor 2019 er noget særligt. For som et tegn fra oven, faldt et flag nemlig ned fra himlen for 800 år siden! Og Valdemarsdag, den dag Dannebrog faldt ned til danerne og Valdemar Sejr ved Lyndanise i Estland, var en fest Kaj Munk holdte i hævd, og hvert år inviterede han, den 15. juni, alle interesserede til. Og da det netop i år er 800 år siden flaget faldt ned i Estland, skal selvfølgelig fejres med prompt og pragt! Som altid mindes vi også befrielsen, og fejrer 4. maj på præstegården.
På rundvisning i Kaj Munks hjem
Hver torsdag kl. 13 kan I komme med på en rundvisning rundt i Kaj og Lise Munks hjem. Kaj Munk flyttede som nyuddannet præst ind i præstegården i Vedersø. Præstegården blev ikke bare et hjem for Kaj Munk, hans hustru Lise og deres børn, det var også i Vedersø han skrev de fleste af sine værker - ligesom det var på præstegården tyskerne hentede ham, den aften i januar 1944. På rundvisningen bliver I ikke bare klogere på Kaj Munk, men også på hans virke og hans hjem. Turen går, om muligt, også ud i parken ved præstegården, hvor de blå anemoner Kaj Munk selv bragte til Vedersø står.
Rundvisningen er gratis når entreen er betalt.
Modstandsmanden fra præstegården - 75-året for Kaj Munks død
Kaj Munk døde den 4. januar 1944. Han blev fundet af en murer, der først så en skindhue liggende i en vejkant, og først derfter et lig i en grøft. Et lig der viste sig at være digterpræsten og modstandsmanden Kaj Munk, dræbt af tyskerne aftenen før. Kaj Munk talte hele krigen mod tyskerne og opfordrede til aktiv modstand. Så sent som ved nytårsprædiken den 1. januar 1944 var der ingen tøven i præsten prædiken, danskerne skulle ikke samarbejde med tyskerne – tværtimod skulle de aktivt modarbejde dem! Kaj Munk vidste hvad han gjorde – og han var klar til at betale prisen!