Ingen jul uden en julehilsen, og i år kommer den fra ingen anden end journalist, forfatter og polarforsker Ludvig Mylius-Erichsen! Tidligere på året blev Ringkøbing-Skjern Museum nemlig kontaktet af Jens Petersen, han havde noget helt særligt han ville give museet - et julekort fra Mylius-Erichsen. Men ingen jul uden et mysterie, for hvem var modtageren af Danmark-Ekspeditionensdeltagerens kort?
Kære Henrik!
Sådan starter det lille julekort der nu er blevet en del af Ringkøbing-Skjern Museums samling, så hvordan kan det så være et mysterie hvem modtager var, når det nu er tydeligt det er Henrik!
Som nævnt har museet fået det fine kort af Jens Petersen. Jens Petersen er opvokset i Ringkøbing og har fået julekortet af sin bedstefar. Ligesom Jens Petersen, voksede hans bedstefar op i Ringkøbing og var jævnaldrende med Politi-Erichsens søn - som han måske også gik i skole med. Men! For der er jo selvfølgelig et men, når der er tale om et julemysterie! For givers bedstefar hed ikke Henrik (!), men Søren Mikkelsen!
Så hvordan er et julekort fra en af Ringkøbings meste kendte bysbørn til Henrik endt hos en Søren?
Glædelig Jul og godt nytår! Deres heng. Ludv. Mylius-Erichsen
Afsenderen af julekortet er der ingen tvivl om. Forfatteren har med sirlig skrift sluttet kortet “Deres heng. Ludv. Mylius-Erichsen”, og ikke nok med det, så har modtager - går vi ud fra - skrevet (LE.) på kortet. Hvorfor modtager har fundet det nødvendigt at skrive LE. på kortet kan vi heller ikke vide. Om bogstaverne er skrevet ved modtagelsen, eller senere, så man i fremtiden kunne være sikker på fra hvilken hånd kortet stammer, det kan vi kun gætte på.
Og hvornår er kortet så fra? Det er endnu en gåde!
Vi ved at Ludvig Mylius-Erichsen blev født den 15.janaur 1872 i Viborg, at han voksede op i Ringkøbing og at han døde den 25. november 1907 i Grønland. Vi ved også at givers bedstefar blev født i 1872. Men nu begynder at det at slippe op med informationer, og julekortet hjælper os ikke!
Vi ved at Mylius-Erichsen året før sin død fejrede jul i Grønland, ja faktisk ved vi hvad han fik at spise, for kokken på Danmark-Ekspedition, Hans Ludvig Jensen, har nemlig skrevet menuen ned! Men om julekortet skulle være skrevet i Grønland? Nej, det er svært at forstille sig, for ville en forfatter ikke nævne julen i Grønland, mens han nød risgrød med mandler og sødet skibsøl, oksetunge, skinke med grønærter og slikasparges og meget mere? Vi kan altså konkludere at julekortet til den mystiske Henrik senest er fra julen 1905, men mere præcist kan vi ikke komme det…
Her er da et “Digt” til glæde og gavn
Teksten på julekortet hjælper os hellere ikke til at komme tættere på hvem kortet er til eller hvornår det er skrevet. Teksten er nemlig et lille digt! I digtet skriver Mylius-Erichsen af “Her er da et “Digt” til glæde og gavn (desværre - uden Forfatter - navn)”, om digtet er et han har fundet, eller om det er et han har skrevet selv, det vides heller ikke…
Men med dette julemysterie ønsker Ringkøbing-Skjern Museum - med Ludvig Mylius-Erichsens ord - “Glædelig Jul og godt nytår!”
Julekortet i sin helhed:
Kære Henrik!
Jeg ved, De sværmer for Poesi,
og det kan der være noget i:
Thi Poesi er jo Himmelbaarne
Gudetale - som ej kan dø,
men Lever, Spirer og sætter Frø.
Så længe der rinder Blod i årene.
Her er da et “Digt” til glæde og gavn
(desværre - uden Forfatter - navn)
et pust fra de højere Sfærer.
Og den slags “Digt” kan ej heller dø,
men Lever, Spirer, og sætter Frø…
Så længe en Jordbund der værer!
(LE.)
Billedet: Blomsten forgaar, kjærlig bestaar.
Forsiden:
Glædelig Jul og godt nytår!
Deres heng. Ludv. Mylius-Erichsen
