I 2014 er det 25. gang at Ringkøbing-Skjern Museum holder vikingemarked. Der er sket meget siden 1989 og her kan du læse, hvordan vikingemarkedet har udviklet sig den den succes, som det er i dag.
1989 - Den spæde start
Da de første vikinger fra gruppen “Yggdrasil” slog lejr ved Bundsbæk Mølle i 1989 med deres 2 telte, var der nok ingen der havde forestillet sig, at dette ville blive startskuddet til et vikingemarked, der skulle runde et 25 års jubilæum. På dette tidspunkt, var der kun ét vikingemarked i Jylland, og det var på Moesgaard. Men vikingerne viste deres håndværk og levendegjorde den 1000 år gamle historie for de besøgende, så dagen blev en succes, og det gav museumsdirektør Kim Clausen blod på tanden til at gentage det.
1990’erne - Konceptet krystalliseres
Året efter, i 1990, blev vikingemarkedet flyttet til det grønne område ved Fahl Kro, hvor museet havde planer om at formidle Ringkøbing Fjords forhistorie. Der ankom en gruppe vikinger, og museet skabte selv nogle telte bestående af udskårne gavle og røde presseninger fra det lokale byggemarked. I teltene kunne gæsterne opleve vikingernes håndværk, og det viste sig at være en oplagt måde at formidle historien på.
Med beliggenheden ved fjorden og med ønsket om at formidle fjordens historie byggede museet i 1991 sit første vikingeskib, og man “trak kølen” på vikingemarkedet. Dette år ankom der flere vikinger og for første gang kom der nogle enkelte vikingekrigere og islandske heste. Det koncept, som her 25 år senere stadig er rygraden i vikingemarkedet, blev allerede grundlagt efter tre år.
I løbet af 1990’erne voksede markedet. Det blev afholdt på det område, som i dag er parkeringsplads. Her blev der dannet et sceneområde, hvor teltene lå rundt omkring. Interessen for vikingetiden voksede i Danmark. Der blev etableret flere vikingegrupper, og mange drog vest på til det årlige vikingemarked ved Bork. Museet byggede et lille grubehus ved Fahl Kro og lavede en vikingeudstilling på Fahl Kro. Historien om vikingerne ved fjorden blev stærkere, og det viste sig at være en publikumsmagnet.
2000 og 00’erne - Vikingerne vokser
Erfaringerne med vikingemarkedet og den faste formidling af vikinger på Fahl Kro fik museet til at ændre fremtidsplaner. Den oprindelige ide med at bygge jernalderhuse ved fjorden, blev ændret til en drøm om at bygge en vikingehavn ved Fahlen Å. Drømmen blev til virkelighed med en stor bevilling fra AFF (Arbejdsmarkedets Ferie Fond).
Bork Vikingehavn blev etableret med havn og 3 skibe samt et par langhuse i 2000. Den nye vikingehavn med det rekonstruerede vikingemiljø gav nu helt nye rammer for den daglige formidling af vikingetiden i Vestjylland. Men også vikingemarkedet voksede både i omfang og indhold som følge af de mere autentiske rammer.
Gennem 00’erne fik vikingemarkedet den størrelse, som vi kender i dag, og rygtet om det vestjyske vikingemarked spredte sig igennem vikingekredse i Europa med det resultat at flere og flere vikingegrupper fra andre europæiske lande blev faste deltagere. De besøgende blev også mere internationale. Hvor det i starten var primært lokale gæster begyndte flere og flere udenlandske gæster at stille sig ved billetlugen.
2014 - og klar til 25 år mere!
Nu runder Bork Vikingemarked så sit 25. år. Det giver anledning til at stoppe op og reflektere lidt over, hvad der mon er grunden til at konceptet bag vikingemarkedet er så stærkt, at det har kunne holde til 25 år.
For de 300 vikinger, som kommer og deltager i markedet er det oplevelsen af at møde andre, der ligesom dem brænder for vikingetiden.
For gæsterne er det stemningen, den er intens men alligevel intim fordi den holdes i de autentiske rammer. Det er også de meget varierede oplevelser af blodtørstige vikingekrigere, de flotte islandske heste og dialogen med de mange vikinger, der viser deres håndværk.
For museet har vikingemarkedet gennem tiden været et sted, hvor vi har afprøvet nye former at formidle den vestjyske historie på. Det har vist sig at være en succesformel med den store levendegørelse, og det har på mange måder dannet grobund til det museum vi kender i dag. På vikingemarkedet oplever man den levende historie. Man oplever vikingetiden med alle sanser, og det er netop det som museet står for - og vil gøre i de næste 25 år.