Punktum! Nu kan Ringkøbing-Skjern Museum endelig sætte et punktum i sagen omkring lånene fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Efter flere års uafklarethed, meldte Beskæftigelsesminsteren for nyligt ud, at museet skulle tilbagebetale 10% af det lån, der ved indgåelsen blev betragtet som en donation. Som non-profitorganisation har Ringkøbing-Skjern Museum ikke 1,6 mio. kr. liggende på kistebunden. Nu har økonomiudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune besluttet at betale det resterende beløb, og derved kan Ringkøbing-Skjern Museum nu se fremad uden gæld.
Den 1. april 2020 skal Ringkøbing-Skjern Museum tilbagebetale 1,6 mio. kr. til Arbejdsmarkedets Feriefond. Lånet blev for 25 år siden givet som et tilskud til at opbygge blandt andet Bork Vikingehavn, og da lånet blev tegnet var aftalen, at det ikke skulle betales tilbage. I 2017 fik museet at vide, at gælden, efter en lovændring, alligevel ville blive opkrævet. Efter sagen i hele perioden har været til politisk drøftelse på Christiansborg og i EU blev der i januar i år lavet en aftale om at museerne betaler 10 % af det oprindelige lån. Men Ringkøbing-Skjern Museum er en non-profit organisation, og har derfor ikke mulighed for at finde pengene i den ordinære drift.
Økonomiudvalgets beslutning om at betale beløbet betyder, at museet nu kan kigge fremad og forholde sig til udviklingsplaner i stedet for at blive bremset af endnu en tilbagebetaling. Museet er netop blevet færdig med at tilbagebetale et større lån til Ringkøbing-Skjern Kommune, og den gamle gæld har været en stopklods for udviklingen af museets aktiviteter og vedligeholdelsen af de mange bygninger. Hvis museet skulle have optaget et nyt lån for at betale tilbage til Arbejdsmarkedets Feriefond, ville bremsen være slået i længe endnu. Derfor er beslutningen fra Økonomiudvalget ikke blot en kæmpe håndsrækning til museet - men til vores fælles vestjyske historie.
- Det er en stor lettelse, at Ringkøbing-Skjern Kommune dækker beløbet, så vi nu kan sætte punktum i sagen, der har præget museets drift og udvikling negativt gennem de sidste mange år. At vi nu er ude af gælden giver os et helt andet afsæt for at gå i dialog med store fonde omkring fremtidig udvikling af museet. Og ikke mindst set i lyset af den aktuelle økonomiske situation som følge af conoravirussen, er det endnu mere afgørende at museet nu kan betragte sagen om Arbejdsmarkedets Feriefond som lukket. - udtaler museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen.
Når Økonomiudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune på et møde den 10. marts 2020 besluttede at hjælpe museet af med gælden, var det for at række en nødvendig hjælpende hånd til kommunens største kulturinstitution.
- Ringkøbing-Skjern Museum har hvert år omkring 220.000 besøgende, der går fra Vikingehavnen i Bork, Lyngvig Fyr og de mange andre museumsattraktioner med en større viden om og forståelse for Ringkøbing-Skjern Kommune og vores kulturhistorie, siger Hans Østergaard, borgmester og formand for kommunens økonomiudvalg.
Han tilføjer:
- Med gælden ryddet af vejen, er det min forventning, at museet nu kan se fremad og få mulighed for at gennemføre nogle af de planer, jeg ved, de har liggende i skrivebordsskuffen og som kan være med til at højne kendskabet til og stoltheden over vores område.
Baggrund
Tilbage i 1990’erne modtog Ringkøbing-Skjern Museum penge fra Arbejdsmarkedets Feriefond. Ambitionen var at Feriefondens midler, der stammer fra ubrugte feriepenge, kunne sætte gang i udviklingen af turistattraktioner til glæde for alle feriegæster. I Ringkøbing-Skjern området blev pengene blandt andet brugt til at udvikle Bork Vikingehavn og Naturparken omkring Bundsbæk Mølle, herunder Dejbjerg Jernalder. Af formelle årsager blev pengene givet som tre lån på i alt 16,5 mio. kr., men der var samtidig en håndslagsaftale mellem Arbejdsmarkedets Feriefond og museet om, at lånet ville kunne opnå forlængelse, i princippet så længe stederne blev brugt til museumsdrift. Enslydende aftaler blev lavet mellem Arbejdsmarkedets Feriefond og 30 andre kultur- og naturattraktioner på landsplan, og det kom derfor bag på samtlige, da Feriefonden for 2,5 år siden sendte en opkrævning på lånet.
Sagen har været aktuel siden 2017, og en afgørelse er flere gange blevet udskudt af de siddende ministre. Sagen blev vurderet i EU med henblik på at undersøge, om det vil være konkurrenceforvridende, hvis der ikke er tale om lån, men donation. Afgørelsen faldt i januar 2020, og det er endt med, at Ringkøbing-Skjern Museum og de fleste andre skal betale 10% af lånet fra Arbejdsmarkedets Feriefond tilbage.