En enestående bog om dagligdagen som tysk menig soldat i en bunker i Danmark under Anden Verdenskrig, er netop udkommet.
Her får man et indgående og ærligt indblik i, hvordan den da 17-årige Gerhard Saalfeld, oplevede krigen, og mødet med danskerne. I bogens kapitler er det hans egne ord og tegninger, der ligger til grund for fortællingen.
Saalfeld nåede desværre ikke selv at se sin beretning udkomme, idet han døde for godt et år siden i en alder af 85 år.
Gerhard Saalfelds oplevelser regnes for et af de mest betydningsfulde vidnesbyrd fra tilværelsen som soldat i Danmark under krigen. Han gjorde tjeneste i et fæstningsanlæg i Houvig nord for feriebyen Søndervig ved den danske vestkyst. Her havde det tyske militær en vigtig strategisk kystbatteri stilling, og det var her, Saalfeld gjorde tjeneste fra januar 1945 og indtil Danmark blev befriet 4. – 5. maj 1945.
Gerhard Saalfeld og hans familie genså dette område mange gange efter krigen, og hver gang forsøgte Saalfeld at finde den bunker, han havde gjort tjeneste i, men han ledte forgæves, fordi bunkeren var total dækket af sand. Ved en tilfældighed under en rundvisning i fæstningsanlægget i 1998 mødte han bogens redaktør, lokalhistorikeren Bent Anthonisen. Et møde der blev til et nært venskab mellem de to, og den direkte årsag til, at Saalfeld 10 år senere, kunne gense sin mandskabsbunker.
For under en orkan 1. marts 2008 blev flere bunkere nord for Søndervig skyllet fri for sand. En af disse bunkere viste sig at være efterladt med alt inventar herunder en skobørste, hvori der var indgraveret "Saalfeld". Det var det endegyldige bevis på, at dette var den bunker, Saalfeld havde ledt efter på sine mange ferieture til Danmark. Fundet af bunkeren var ikke blot en dansk, men europæisk sensation, fordi meget af indholdet i mandskabsbunkeren i form af senge, møbler, ovn, elektriske anlæg, tallerkener, kopper og personlige effekter, kunne reddes og konserveres. Også en håndfuld frimærker havde overlevet de over 60 år i bunkeren.
De mange effekter fra Gerhard Saalfelds mandskabsbunker blev i februar 2012 til en unik udstilling på Ringkøbing Museum, hvor man også i en video kan opleve Gerhard Saalfelds beretning. Indtil nu har over 50.000 danske og tyske gæster oplevet udstillingen, der kan opleves på Ringkøbing museum til og med oktober 2014.
Bogen "En tysker fortæller" koster 98 danske kroner eller 13 Euro, og det er Bent Baagøe Anthonisen, der som redaktør af bogen, har stået for dette minde om sin gamle ven Gerhard Saalfeld. Bogen kan bestilles hos: A. Rasmussens Bogtrykkeri Nørregade 9 6950 Ringkøbing Denmark Tlf. 9732 1100 www.forlagetaras.dk