Ringkøbing-Skjern Museum har i den forgangne uge 27 traditionen tro holdt sommerskole for børn i alderen 9-13 år. Aktiviteterne spænder vidt og foregår mest omkring Bundsbæk Naturpark.
Sommerskolen ledes af de to naturvejledere Peter Østergaard og René Bautista Hankelbjerg, men de har fået hjælp til at tage sig af de 42 børn bl.a. af den 14 årige Peter Madsen fra Videbæk, der selv har deltaget i sommerskolen i flere år, og nu har meldt sig som frivillig.
Snit og skær - arbejd og lær
Sommerskolens motto er, at det er den der skær´, der lær´, og at et plaster læger (næsten) alle såååh. René Bautista Hankelbjerg fortæller: “Børnene er her fra 9-15, og de første to dage gik mest på shelterpladsen ved Rakkerhuset, hvor vi lavede bålmad, og nogle af pigerne foreslog, at vi også skulle fremstille vores egen parfume, hvilket vi så gjorde. Bålet kræver sin mængde brænde, og børnene har flækket så det er en lyst. Desuden har de - så snart de har kunnet set deres “snit” til det - arbejdet ofte på egen hånd (!) og med snitning af små Emil-figurer, smøreknive og skeer i træ, lavet amuletter af kronhjortegevir, skaller og andre naturmaterialer og fremstillet hængere af kokosnødder som drikkekar til tørstige fugle i sommervarmen eller til små urtepotter med tusindfryd. Tingene er dekoreret med tegninger og initialer, der er markeret med brændere. Vi kunne omdøbe det til “skærsommerskolen”.
Alt imens har børnene holdvis været i smedjen, hvor smede fra Vestjysk Smedelaug har hjulpet dem med at smede en ægte jernalderkniv eller anden tidstypisk artefakt, som det hedder på arkæologisk fagsprog. Ind imellem har der også været plads til naturvejledning, men sommerskolen er mest til aktiviteter, og så kommer talen i anden række.”
Ud-af-huset oplevelser
René fortsætter: “Det traditionelle virksomhedsbesøg gik til den nærliggende minkfarm drevet af Tommy Nisgaard, hvor vi med alle sanser oplevede den moderne pelsavl, og onsdag var vi på Bork Vikingehavn, der jo også er en del af museet. Her var der vikingetema og levendegørelse med kamplege osv., suppleret med en sejltur med “Laurids Fahl” med to af museets medarbejdere, Svend Aage Bjerre Andersen som skipper og Kasper Kruchov som 1. matros.
Torsdag sprang vi så lidt tilbage i tiden med aktiviteter i Dejbjerg jernalder. Igen var der krig på menuen med krigsmaling, hærgang,og bueskydning, men også fredelige sysler som brødbagning og runetydning. Desuden spåede åndemaneren flere lovende fremtider i indvoldene på en nyslagtet råge - mens lærlingen så til fra siden. Fredag er der besøg af førstehjælpere fra Dansk Røde Kors, og børnene får et tre timers førstehjælpskursus om formiddagen, alt imens vi og vor uundværlige hjælper Peter Madsen, laver en udstilling med børnenes produkter. Udstillingen har fernisering over middag til servering af grillpølser mv. for forældre og anden familie“. I øvrigt fik Peter Østergaard, der er ny naturvejleder på Bundsbæk Mølle spået i rågens indvolde, at han er en meget brugt, men også meget glad debutant på sommerskolen, når han fredag sidst på dagen har weekend.
Generalprøve på naturpleje for børn
Peter Østergaard, der selv har en fortid som faglærer i skovbrug og naturpleje, supplerer: “Nogle af børnene har også været på Kalhøj Hede og med stor energi og entusiasme udført naturpleje med fældning af træer og buske. Ja faktisk har det eneste problem været at få dem med derfra. For at blive i deres eget sprog, så blev de "mega sure" over at blive afbrudt, og det forstår jeg så udmærket, men vi havde desværre en aftale vi skulle nå. Aktiviteten er en forprøve på et nyt initiativ, nemlig et samarbejde mellem Museets naturvejledning, kommunens naturpleje, private lodsejere og så kommunens skoler og institutioner, og generalprøven er gået over al forventning. Vi håber nu at disse erfaringer kan bruges i Åben Skole-regi, så børn gennem arbejde og engagement kan lære om natur og naturforvaltning. Der er også mulighed for at koble arbejdet på andre fag, ja faktisk kan de fleste fag let integreres i sådan et Udeskole/ Åben-skole projekt, og herudover får de i tilgift både bedre motorik og masser af frisk luft og motion.Langt ud over de obligatoriske 45 minutter pr. skoledag, som den nye folkeskolelov jo i dag tilskriver.”
Ny sommerskole for de 6-9 årige i uge 31
Naturvejlederne opfordrer i øvrigt forældre med lidt mindre børn - 6-9 årige - til at melde poderne til den nye sommerskole i uge 31. Foreløbig er der kun 9 tilmeldte, og vi skal op på det dobbelte for at det kører. Programmet er tilpasset de mindre børn. Læs mere om den nye sommerskole.