Den 25. januar afholder arkæologerne og museumsinspektørerne Line Lærke og Rachel Facius Andersen foredragene Tekstilhåndværk i ældre jernalder (500 f.kr. – 200 e.kr.) og Middelalderens pilgrimsmærker
Tekstilhåndværk i ældre jernalder (500 f.Kr. – 200 e.Kr.)
I førromersk og ældre romersk jernalder (500 f.Kr. – 200 e.Kr.) var fremstillingen af tekstiler essentielt, tidskrævende og fyldt med viden og kunnen.
Både tradition og fornyelse præger håndværket, som har fundet sted på de jyske jernalderbopladser.
Vi skal følge håndværket i livet og i døden: i spinderen og væverens resultater, redskaber og arbejdsrum samt i tenvægtenes indlejrede symbolikker som gravgaver - for døde hænder spinder vel ikke?
Hele fortællingen hviler på et empirisk grundlag bestående af tenvægte og vævevægte fra Jylland i ældre jernalder, der står tilbage som håndgribelige beviser på en håndværkspraksis, der var allestedsnærværende i menneskets liv og levned.
Pilgrimsmærker i middelalderen
Pilgrimsvæsnet var en helt central del af livet i middelalderen. Folk fra alle sociale lag drog ud for at besøge helgenaltre og hellige steder. Med sig hjem bragte de et lille bevis på rejsen: et pilgrimsmærke.
Disse undseelige mærker, ofte fremstillet af bly, er nok det hyppigst forekommende arkæologiske levn fra middelalderens pilgrimme og mere end 100 mærker kendes fra dagens Jylland.
Nogle ville måske kalde pilgrimsmærkerne for souvenirs, men dykker man dybere ned i deres liv og levned, fortæller de en kompliceret historie om helgenkult og religiøs identitet, men også om et næsten magisk tankeunivers.
Praktisk
Dato: 25. januar kl. 19.30
Sted: Dommerkontoret, Kongevejen 10, 6950 Ringkøbing
Pris: 50 kr.
Der er gratis adgang til foredragene for museumsforeningens medlemmer.
Arr. Ringkøbing Museumsforening i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Museum