27. april kl. 10:00: Ny udstilling – Danish Modern møder den jyske vestkyst

Se alle events

22. Advarselsskilt

Advarselsskilt fra strækningen Husby-Vedersø. På skiltet står der “Vorsicht Lebensgefahr Minen”/ “Giv Agt! Livsfare Miner!”

Der blev udlagt over en million miner langs den jyske vestkyst i løbet af Anden Verdenskrig, og der var altså med fare for livet, at man trådte ind i et minefelt.
Bemærk dog, at dette skilt er overmalet med det russiske ord for miner. Skiltet har altså været for at advare russere mod at træde ud i et minefelt.

I slutningen af Anden Verdenskrig var omkring 25.000 sovjetiske såkaldte “Hilfswillige” dvs. uniformerede, men ubevæbnede soldater fra særligt Rusland og Polen udstationeret i Danmark. Soldaterne var ofte krigsfanger, der havde fået valget mellem fangelejr eller at gå i tysk militærtjeneste, og for langt de fleste var det valget mellem sultedøden eller tysk tjeneste.

Pga. nazisternes racesyn og holdning til kommunisterne blev de russiske soldater holdt væk fra de danske byer, så der er ikke mange danskere, der oplevede de “Hilfswillige” under krigen.
Dog endte det med et sammenstød mellem russerne, de tyske soldater og den danske modstandsbevægelse i dagene efter krigens afslutning i Ringkøbing.

Russerne var bange for at blive sendt til Tyskland – og endnu værre til Sovjet – men efter et par dages uroligheder, der endte med, at engelske kampvogne fra Aarhus truede med at åbne ild mod de russiske oprørere, blev også russerne sendt mod Tyskland.

Ringkøbing Fjord Museer

Gør historien levende på 10 museer

Få fri adgang til alle museer
Fiskeriets Hus

Fiskeriets Hus

Naturkraft

Skjern Vindmølle

Skjern Reberbane

Ringkøbing Museum

Ringkøbing Museum

Provstgaards Jagthus

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr

Kaj Munks Præstegård

Kaj Munks Præstegård

Bundsbæk Mølle

Abelines Gaard

Abelines Gaard

Bork Vikingehavn